Takstolar 2018-05-04T15:04:23+02:00

Våra takstolar

Den bärande delen i takets konstruktion vilar på takstolarna. Taket hålls helt enkelt uppe av takstolar. Det finns de som väljer att bygga egna takstolar, men det finns en trygghet att köpa dem prefabricerade av erfarna snickare. Det finns mängder olika modeller av takstolar att välja bland, och hos oss kan du köpa dina takstolar måttbeställda. Vilken modell du väljer beror på vilken typ av hus du ska bygga. Välkommen att använda vårt verktyg för offertförfrågan så kontaktar vi dig med ett förslag!

Fackverk

I Sverige är fackverket den vanligaste typen av takstol. Den består av två takfall som möts i taknocken, och därefter sluttar ned åt varsitt håll. Det är så vi är vana vid att se tak.

Offert

Mansardtakstol

För att kunna utnyttja husets vindsutrymme på ett bra sätt används mansardtakstolen. Denna modell används på hus med brutet takfall, vilket betyder att takstolarna får två olika vinklar. Denna modell används ofta på hus i 1½-plan.

Offert

Pulpettakstol

I lagerbyggnader och större bostadshus används ofta pulpettakstolar. Modellen har enbart ett takfall, och ett hus har ofta en kombination av flera olika storlekar på pulpettak och lutning beroende på dess design. Pulpettak har en fördel med att det styr bort snö från genomfarter och andra platser där man vill slippa snöras.

Offert

Ramverk

Vill man ha ett större utrymme inne i takstolen kan man välja ramverksmodellen. Dessa takstolar används ofta till 1½ – planshus där man önskar gott om utrymme på övervåningen.

Offert

Saxtakstol

Saxtakstolar liknar fackverket i många avseenden. Skillnaden är att den även har ett lutande innertak. Den intre lutningen gör att man får ett förhöjt innetak, och är cirka tio grader flackare än den utvändiga lutningen.

Offert